Cranio sacraal

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit: de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit.
Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum).
Dit noemt Ingrid de kop- staart verbinding.

Alles zit in vliezen: hart, longen,  de buik (buikvliezen).
Heel het lichaam heeft een groot spinnenwebvlies, de fascia.
Dit is een vlies dat door ons totale lichaam loopt, dat alle botten, organen, spieren en zenuwen omvat en alles met elkaar verbindt.
In zowel de fascia als in de spieren kunnen kleine, harde knoopjes ontstaan, in grootte variërend van speldenknop tot knikkerformaat, die pijn kunnen veroorzaken.
Door o.a. triggerpointtherapie kun je deze knopen wegmasseren. Fascie is heel fascinerend !
Door de relatie die het cranio-sacrale systeem heeft met verschillende ander fysiologische systemen, zoals ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, endocriene (hormonen) en musculoskeletale (spier) systemen, vindt er wederzijdse beïnvloeding plaats.

De aanraking is erop gericht om de beweging die in jouw lichaam is, te volgen.
Ik volg jouw ritme terwijl ik een lichte druk op het systeem uitoefen.
Hierdoor is het gemakkelijker voor je lijf om spanning los te laten en zo in een diepe ontspanning te komen.
Cranio-Sacraal therapie kan verlichting brengen bij o.a. hoofdpijn en migraine, nek en schouder klachten, energie gebrek, huil baby’s enz. Spanningsveranderingen binnen dit fasciaal systeem zullen ook veranderingen in voortgeleiding van het ritme veroorzaken en oorzaak kunnen zijn van legio klachten in elk van voornoemde systemen.

Door CranioSacraal Therapie wordt via de bereikte ontspanning in het fasciaal systeem, waarvan het durale membraan systeem een zeer centraal deel uitmaakt, het lichaam de mogelijkheid gegeven tot herstel van het verloren gegane evenwicht.
Ook zonder klachten ben je welkom om te genieten van deze vorm van diepe ontspanning..

Het craniosacraal systeem is een fysiologisch systeem dat bestaat uit de benige structuren die verbonden zijn met het intra- en extracraniale durale membraan systeem, de cerebrospinale vloeistof of liquor cerebrospinalis (LCS) en de structuren die zorgen voor aanmaak en resorptie van deze LCS.

Het CranioSacraal Ritme

Binnen het craniosacraal systeem en het bindweefsel vindt een beweging plaats die we het craniosacraal ritme noemen. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is overal op het lichaam te palperen oftewel waar te nemen. Noemt men ook wel ritme van de schedel.